Jeugdwielrennen bij NWV Groningen

 

Inhoudsopgave:   

 

Voorwoord:

1. De Benodigdheden


1.1 Trainingsfaciliteiten en meer


1.2 De Fiets


1.3 Kleding


1.4 Lidmaatschap

2. Trainen
 

2.1 De drie P’s


2.2 Clubtrainingen


2.3 Zelf trainen
3. De Verzorging


3.1 Advies verzorging


3.2 Voeding


3.3 Blessures


3.4 Onderhoud van je fiets

4. De Wedstrijden.


4.1 Licentie en Chip


4.2 Leeftijdscategorieën


4.3 Fiets vereisten


4.4 Inschrijven voor wedstrijden


4.5 Verzorging voor, tijdens en na wedstrijden


4.6 Sportiviteit en respect 

Tot Slot:

----------------

 

Voorwoord

 

Het doel van dit informatieboek is het geven van informatie aan ouders en renners die starten met jeugdwielrennen bij NWV Groningen. Ben je tussen de 7 en 14 jaar dan kun je beginnen met jeugdwielrennen.

 

Het voornaamste doel van het jeugdwielrennen bij NWV Groningen is dat de renners er vooral plezier aan beleven en zodoende heel lang met plezier en genoegen de sport kunnen bedrijven.

 

Zoals Fabian Cancellara het beschrijft in het voorwoord van het boek Wielrenner Worden:  “Toch is er een rode draad door al de ploegen waarbij ik reed: plezier. Als je niet met volle graagte in het zadel springt, dan houd je het echt niet lang vol in het wielrennen. Geniet dus van het fietsen.
Het wielrennen kent verschillende disciplines en categorieën.

 

Voor het jeugdwielrennen bij NWV Groningen hebben we aandacht voor de volgende disciplines:
*Wegwielrennen
*Veldrijden


NWV Groningen is een bij de KNWU aangesloten vereniging, waardoor men als lid van onze vereniging een licentie kan aanvragen die nodig is om aan wedstrijden en eventueel kampioenschappen deel te kunnen nemen.
NWV Groningen heeft een grote jeugdafdeling geleid door enthousiaste trainers en hulpouders.

 

1. De benodigdheden

1.1 Trainingsfaciliteiten en meer

NWV Groningen is opgericht op 18 november 1925 en is dé wielervereniging van de stad Groningen. De vereniging beschikt over een aangelegd wielerparcours op het sportpark Corpus den Hoorn in Groningen.
Het sportpark zal in de toekomst ook over een clubhuis beschikken op dit sportpark. Voorzien van een kantine en douches. Een prachtig verzamelpunt voor de leden en ouders van NWV Groningen.                          
Het wielerparcours wordt gebruikt voor onze gezamenlijke trainingen op dinsdag en donderdag, het wielerparcours is dan afgesloten en kan er vrijuit getraind worden.1.2 De FietsVoor beginnende fietsers die nog niet in het bezit zijn van een eigen fiets kan NWV Groningen voorzien in een huurfiets. Deze huurfiets kunt u tegen bepaalde voorwaarden huren voor € 10,00 per maand of € 80,00 per seizoen. De maximale huurperiode is een seizoen. Tijdens de huur periode is het goed uit te kijken naar een eigen fiets. Deze kan vaak beter aangepast worden aan de berijder.


Het heeft voor een jonge renner weinig zin om enorm veel geld te investeren in een vederlichte fiets. Het is in eerste instantie veel belangrijker om goed te trainen en stuurvaardig te worden. Bij het aanschaffen van een fiets is het belangrijk dat het verzet wat erop wordt geplaatst overeen komt met de categorie waarin de renner of renster het seizoen is geplaatst. Meer hierover kun je lezen in de paragraaf 4.3 Fietsvereisten. Bij twijfel over de keuze van de fiets of onderdelen, spreek tijdens de training hier gerust een trainer of begeleider over aan!


Een veldritfiets scheelt niet zoveel met een wegfiets en kan tijdens de jeugd goed voor beide doeleinden gebruikt worden. Met alleen een extra set banden kunt u al van een veldritfiets een wegfiets maken. Andersom kan een wegfiets niet gebruikt worden in het veld dit heeft hoofdzakelijk te maken met de banddiktes en de remmen. Veel kinderen rijden het wegseizoen gewoon op hun veldritfiets. Uiteindelijk zullen de kinderen gaan rijden met zogenaamde klikpedalen. 
Het rijden met deze pedalen vergt ook andere type schoenen waar zogenaamde plaatjes afhankelijk van het type klikpedaal op kunnen worden bevestigd. De renners moeten voor een goede traptechniek ook een trekkende beweging kunnen maken en dat gaat natuurlijk alleen maar met deze klik pedalen. Kies in het begin voor zogenaamde SPD pedalen dit is voor de jeugd een pedaal wat gemakkelijk is “in te klikken” en ook bij het veldrijden kan worden gebruikt.1.3 KledingDe kleding van een wielrenner moet voldoende warmte en comfort geven voor het uitoefenen van de sport. Bij een lidmaatschap kan een renner een startpakket verkrijgen voor slechts € 70,00. Dit pakket bestaat uit: een korte broek, een wielershirt en een jack met lange mouwen.
Tijdens de trainingen is het niet verplicht om clubkleding te dragen (al is dat natuurlijk wel het mooiste om met zijn alle in de zelfde kleding te trainen en te laten zien voor welke vereniging wij fietsen).


Waarin u zelf moet voorzien is een goed onder shirt, een helm en (hand)schoenen. Wij verplichte onze renners en rensters een valhelm en handschoenen te dragen. Wanneer ze deze zijn vergeten kan er niet worden meegetraind. 

Een goede valhelm sluit goed aan, zit niet los op het hoofd en zit aan de voorzijde ongeveer 2 cm boven de ogen. Goede kleding begint met een onder shirt of zweetshirt hierin wordt het vocht goed afgenomen van het lijf en doorgegeven aan de volgende laag kleding. Hierdoor krijgt de renner het veel minder koud. Een goed onder shirt herken je aan de waslijn….. een onder shirt dat tien minuten na de wasbeurt al droog is, is een goed onder shirt. Het aantal kledinglagen moet je laten afhangen van de temperatuur. Het is het beste om met laagjes te kleden zo voorkom je dat je het te koud of te warm hebt omdat je altijd nog wat uit kan trekken. Bij een temperatuur lager dan 17 graden wordt aangeraden geen korte broek en of korte mouwen te dragen. Bij aanvang training kan het soms nog wel eens lekker zijn maar het kan naar het eind snel afkoelen. 
Tevens is het voor de wintermaanden erg fijn om een over een paar overschoenen te beschikken, deze beschermen tegen kouden en natte voeten.1.4 LidmaatschapHet lidmaatschapsgeld van de NWV Groningen bedraagt voor het seizoen 2014 € 90,00. Als je als lid van de NWVG trainingen en ook wedstrijden wilt rijden heb je een licentie nodig. Een licentie is een soort contributie die de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie) vraagt voor het rijden van wedstrijden. De renner(ster) is met een licentie ook verzekerd tijdens wedstrijden en trainingen. Voor € 31,00 per jaar kun je een jeugd licentie aanschaffen.

 
2. Trainen

2.1 De drie P’s
Het voornaamste doel van de training bij de jeugd is het aanleren van de juiste techniek en vaardigheden. De technische handelingen van het wielrennen moet bij de jeugd van een bewuste onbeheerste handeling overgaan in een onbewuste beheerste handeling. Daarnaast trainen we met het doel om van elke renner en renster de prestaties te verhogen. Na de jeugd komen de renners in de categorieën: nieuwelingen en later junioren, waar de nadruk gaat liggen op het aantal trainingsuren en er dus veel minder tijd overblijft voor de techniek. Bovenal is het zo jong mogelijk aanleren het gemakkelijkst voor de renner en renster. We moeten rekening houden met een grote diversiteit aan renners en rensters van categorie 1 tot en met categorie 7 en het is onmogelijk om met een beperkte groep trainers voor een ieder een persoonlijke training te verzorgen. Wij rijden daarom vaak met groepen rond die, naar wij menen, het beste op elkaar afgestemd zijn in fysieke en mentale zin. In de training hebben we voldoende ruimte gereserveerd voor oefeningen die individueel uitgevoerd moet worden om daarmee een eigen persoonlijke intensiviteit aan de training te geven. NWV Groningen is een wedstrijdsport vereniging waarbij we als jeugdafdeling drie P 's hanteren.
* Plezier (moet)
* Persoonlijke ontwikkeling
* Presteren (mag)

 2.2 ClubtrainingenHet wielerparcours op het sportpark Corpus den Hoorn wordt gebruikt voor onze gezamenlijke trainingen op dinsdag en donderdag (op dinsdag van 18.30 – 19.30 uur en donderdag 17.30 – 18.30 uur), het wielerparcours is dan afgesloten en kan er vrijuit getraind worden. Wij trainen op het wielerparcours van ongeveer 1 april tot 1 oktober.


In de winterperiode is er 1x per week een training in de zaal, hierin zal de nadruk liggen op coördinatie en conditie. Tevens zullen we een aantal weekenden trainen op de mountainbike.
In maart beginnen we met (zodra het weer het toelaat) wegtrainingen d.m.v. trainingsritten in het weekend (zaterdag) in en om Groningen.
Elk jaar gaan we met de hele vereniging een weekend op kamp. Het kamp staat in het teken van het fietsen. Tevens hebben we een gezellige avond, georganiseerd door de oudste categorie 7/6 renners en rensters die na het seizoen afscheid nemen van de jeugd.  

2.3 Zelf trainenVeel ouders zijn zelf vaak ook fanatiek aan het fietsen en vinden het heel leuk om met zoon of dochter te gaan fietsen. Wanneer u niet goed weet hoe hard u moet rijden is er de praatregel: zolang uw kind kan blijven praten onder het fietsen dan fietst u een goed tempo, zijn ze stil dan gaat u vaak te hard. Ga niet meteen lang weg maar houd in de regel maximaal 1 uur aan voor categorie 1,2 en 3; maximaal 2 uur voor categorie 4 en 5; maximaal 3 uur voor categorie 6 en 7. Uw kind moet de volgende ochtend volledig hersteld zijn van de fietstocht, mocht dit niet zo zijn train dan de volgende keer iets korter. Informeer ook de trainers daarover zodat zij er rekening mee kunnen houden.

 

3. De verzorging3.1 Verzorging voor, tijdens en na de trainingen

Zorg dat de renners en rensters altijd, voorzien van helm en handschoenen, op tijd aanwezig zijn voor de training. We kunnen maar een uurtje trainen en starten dan ook echt om 18:30/17.30 uur! Het zou jammer zijn als uw kind een deel van de training mist. Zorg dat de laatste maaltijd minimaal 1 tot 1½ uur voor de training is genuttigd. Een bidon water en een binnenband is geen overbodige luxe, zeker wanneer we een keer buiten de baan gaan fietsen.
Ziek ben je in bed en niet op de fiets. Het heeft geen enkele zin om bij koorts en/of ziekte te gaan trainen; dat maakt de zaak er alleen maar erger op! 
Bij erge kou gaan de trainingen niet door; dit is alleen roofbouw plegen op je lijf!3.2 VoedingDe voeding van een jeugdrenner bestaat gewoon uit de schijf van vijf. Er zijn geen extra toevoegingen als eiwitten of vitaminen nodig voor het beoefenen van jeugdwielrennen. Gezond eten is veel belangrijker.

3.3 BlessuresTijdens het starten met het wielrennen kunnen de renners gaan klagen over pijntjes hier en daar. Zelfs na jaren training heb je na een rust periode toch weer opstart- of zogenaamde gewennings-pijntjes. Deze pijntjes ontstaan doordat de rennertjes moeten wennen aan de fietshouding. Blijven kinderen na een training of wedstrijd langer dan 1 dag ergens last houden dan willen de trainers dit graag weten. Misschien kan dit worden opgelost door de positie op de fiets te veranderen en bovendien kunnen de trainers er met de training rekening mee houden. De meest voorkomende ongemakken:

 

*Zadelpijn: Wennen, “zitvlees” kweken, fietsbroek met goede zeem voor langere afstanden of ander zadel. 

*Nekpijn: Vaak is de lengte van het frame de oorzaak. Dit kan worden aangepast door een ander maat van de stuurpen.
*Hoofdpijn: Vooral na intensieve inspanning; hiervoor de huisarts raadplegen.
*Pijnlijke handen: Te hard knijpen in het stuur; het stuur losser leren vasthouden.
*Tintelende vingers: Afgeknelde zenuw in pols, schouder of nek; houding veranderen.
*Pijnlijke benen: Voorzijde van de benen: zadel te laag; achterzijde van de benen: zadel te hoog.
*Gevoelloze benen: Aders en zenuwen in de liesstreek zitten opgesloten. Vaak staat het stuur iets te laag.
*Pijn aan de knie: Stand van het zadel en schoenplaatjes bekijken en opnieuw afstellen. Traptechniek verbeteren door knieën recht boven de voet/pedaal te houden.
*Achillespezen: Vaak is de zadelstand niet goed; aanpassen van de zadelstand.
*Tintelende tenen: Te kleine schoenen of te strak vast gemaakt.
*Ademhaling: Te smal stuur, aanleren van een goede rustige diepe ademhaling.
*Lage rugpijn: Verkeerde houding op de fiets door verkeerde afmetingen of misschien door verschil in beenlengte. 

Bij al van bovengenoemde pijntjes geldt, niet te lang mee blijven lopen maar deskundige hulp raadplegen.
Natuurlijk beoordelen de trainers hoe de renner of renster op de fiets zit en mocht het nodig zijn zullen wij dit tijdens de training ook aanpassen. In het clubgebouw is er een ruimte met de benodigde gereedschappen aanwezig, waar we dit kunnen uitvoeren.


3.4 Onderhoud van je fietsZorg dat je regelmatig je fiets onderhoud doordat je op zijn minst de ketting en tandwielen, schoonmaakt en voorziet van een laagje nieuwe olie. Een schone en gesmeerde ketting draait soepeler en zal minder spierkrachten kosten om te fietsen. Smeer je ketting nooit vlak voor een training, rit of wedstrijd want dan zit alles eronder de olie behalve de ketting. Olie heeft namelijk tijd nodig om goed in te trekken. Wederom geldt bij vragen ga je naar de trainers of begeleiders, zij weten hoe je dit het beste kunt doen.

 

4. Wedstrijden4.1 Licentie en ChipNadat je lid bent geworden van de vereniging en wil je wedstrijden gaan fietsen, kun je een licentie en een chip en aanvragen via de KNWU site. De onderstaande link naar een pagina van de KNWU verteld daar alles over:
www.knwu.nl/leden/licentievormen/nieuwe_leden.html  
Een chip heb je nodig voor de tijdregistratie tijdens de wedstrijden, deze is verplicht voor deelname aan een wedstrijd. Bevestig deze chip aan je fiets, bij gebruik van meerdere fietsen kun je hem ook aan je enkel bevestigen.

De aanschaf van een chip voor het wielrennen kan op de website van de fabrikant MYLAPS. www.mylaps.com  Na aanschaf zal de, op jouw naam, geregistreerde chip, dien je dan te registeren in MijnKNWU. 

4.2 LeeftijdscategorieënAfhankelijk van het geboortejaar zal de renner of renster in een categorie worden geplaatst. De rensters zijn een jaar ouder als de renners uit dezelfde categorie. De jongens en meisjes rijden meestal tijdens wedstrijden met elkaar behalve op wedstrijden voor een kampioenschap. Wanneer je in hetzelfde jaar ook meedoet aan veldritwedstrijden dan kom je tijdens die wedstrijden al in de volgende categorie te rijden. 


Categorie indeling: Categorie 1 8 jaar


Categorie 2 9 jaar 


Categorie 3 10 jaar 


Categorie 4 11 jaar 


Categorie 5 12 jaar 


Categorie 6 13 jaar


Categorie 7 14 jaar

4.3 Fiets vereistenUitsluitend de traditionele wegfiets is toegestaan. Tijdritfietsen zijn niet toegestaan. Elke voorziening (opzetsturen, dichte wielen e.d.) die aan de traditionele fiets wordt toegevoegd is verboden.

De toegestane verzetten zijn als volgt:
Categorie
1 5,46 m
2 5,46 m
3 5,78 m
4 5,78 m
5 6,14 m
6 6,14 m
7 6,55 m

Verzetten controle 
Het verzet wordt bepaald door het aantal tanden van het grootste voorblad te delen door het aantal tanden van het kleinste bruikbare achter tandwiel (sluittandwiel ter borging is toegestaan), en de uitkomst hiervan te vermenigvuldigen met de omtrek van het achterwiel met opgepompte band. Maximaliseren door middel van borging van voor- en achter derailleur is niet toegestaan. Als hulpmiddel bij de controle mogen de wedstrijdcommissarissen gebruik maken van een meetlat, waarbij de afstand wordt gemeten die de fiets aflegt per omwenteling van de trapas.
Als je hiermee naar de trainers of fietsenmaker gaat kan hij je hiermee verder helpen.

 
4.4 Inschrijven voor wedstrijdenWanneer je een licentie hebt aangevraagd en de licentiepas hebt ontvangen mag je deelnemen aan wedstrijden. Een overzicht van de wedstrijden kunt u vinden op het internet:

www.knwu.nl/kalender.html

U kiest hier de discipline: bv Weg en de categorie: Jeugd man of Jeugd Vrouw daarna klikt u op verfijnen.

Dan krijgt u een overzicht van de wedstrijden van de huidige maand, u kunt ook een volgende maand selecteren. Klik op: Lees meer voor meer informatie over de betreffende wedstrijd. U weet dan de aanvangstijd en het adres van de permanence. Via de MijnKNWU pagina kunt u uw kind voor de wedstrijd inschrijven; dit kan vaak nog tot de laatste woensdag voor de wedstrijd op zondag.

 

4.5 Verzorging voor, tijdens en na de wedstrijdDe verzorging en begeleiding van een renner voor, tijdens en na de wedstrijd wordt niet door de club verzorgd, maar gebeurd door de ouder/begeleider zelf. Er zijn meestal trainers van de club aanwezig waar je met eventuele vragen terecht kunt. Zorg dat u tijdig aanwezig bent: voor de start van categorie 1 en voor de start van categorie 5 is er ruimte voor het verkennen van het parcours. Zorg voor de juiste bandenspanning en de juiste kleding dus bekijk ook de weersvoorspellingen. Vergeet als laatste de licentiepas van uw kind niet. 

Ieder kind zal gespannen zijn voor zijn of haar wedstrijd, zeker wanneer het de eerste keren betreft. Dit noemen we gezonde spanning. Probeer zoveel mogelijk afleiding te zoeken en niet met de wedstrijd bezig te zijn maar juist met andere dingen. Wanneer je meent toch met de wedstrijd bezig te moeten zijn benoem dan vooral NIET wat ze NIET moeten doen!


Geef het kind rust door het een reëel doel te stellen bijvoorbeeld: “ zorg dat je in de tweede groep blijft”, of “probeer niet gedubbeld te worden en rij samen met een groepje kop over kop”, of “probeer de sprint te winnen van het groepje waar je uiteindelijk in beland bent”. 

Tijdens het verkennen van het parcours kunt u het startnummer gaan ophalen dit gebeurt in de permanence. Tegen inlevering van de licentiepas van de renner/ster krijgt u een rugnummer met speldjes. Het rugnummer moet zichtbaar, onderaan de achterzijde van het shirt van de renner/ster worden gespeld. 

Voor aanvang van de wedstrijd wordt er per categorie omgeroepen wanneer de renners en rensters naar de verzet controle kunnen gaan. Let op: na de verzet controle moeten de renners in een starters-vak gaan staan en kunnen zij niet meer weg tot de wedstrijd begint. Er volgt dan een loting zodat de renners en rensters zich kunnen opstellen voor de startlijn. Hier gaat vaak nog een tijd overheen. Zorg bij fris weer dat uw kind een vest en of trainingsbroek aan heeft dat gemakkelijk over de (hand)schoenen kan worden uitgetrokken. 

Wanneer ze vertrokken zijn loopt het zoals het loopt. De renners en rensters weten wel wat ze moeten doen. Ga er maar vanuit dat ze altijd hun best doen, roepen dat het harder moet heeft geen zin! Dit geeft alleen meer teleurstellingen en werkt vaak tegendraads. De trainers zullen daar waar nodig is wel technische aanwijzingen geven. Belangrijker is dat je een tijd na de wedstrijd, bijvoorbeeld op de terugweg, vraagt hoe het gegaan is en wat er misschien beter kan of niet goed ging voor de volgende keer. Vergeet vooral niet dit positief te benaderen. 

Na de wedstrijd als de temperatuur daarom vraagt klaar staan met warme kleding. Vergeet niet het rugnummer in te leveren waarmee u de licentiepas van uw kind terugkrijgt.


4.6 Sportiviteit en RespectSportiviteit en respect zorgen ervoor dat sporten leuk en veilig blijft. Onsportief gedrag leidt vaak tot onnodige valpartijen. Dus tijdens de wedstrijd geen geschreeuw naar andere renners/sters en zeker niet duwen of trekken. Ga ook geen discussies aan met de leden van de jury. Wanneer je het niet eens bent met een jury beslissing leg dat dan eerst voor aan een trainer/begeleider.

Wij van NWV Groningen zullen wanneer wij onsportief/respectloos gedrag bij onze renners/sters of hun ouders constateren degene daar ook op aanspreken.  We dragen allemaal bij aan het imago van onze club.

 

Tot slotWe hopen dat we u de benodigde informatie hebben verstrekt en wensen uw kind en u zelf veel fiets plezier! Hebt u vragen, schroom dan niet één van onze trainers, begeleiders of jeugdbestuurder aan te spreken, zij helpen u graag verder.

Voor mee informatie kunt u terecht op onze website: www.nwvg.nl , of via het sturen van een email naar sanders@euronet.nl .

 

Bronnen:
www.knwu.nl
www.nwvg.nl
www.google.com
 

Aankomende wedstrijden
geen wedstrijden gevonden
  • Facebook