Reactie NWVG/Bike4AIR gebeurtenissen Valthe

Stuur dit artikel naar een vriend

Vul onderstaand formulier in om artikel: Reactie NWVG/Bike4AIR gebeurtenissen Valthe door te sturen naar een vriend.

02-05-2013 22:17:14

Reactie NWVG/Bike4AIR naar aanleiding van incident in Zuid Oost Drenthe Classic

 

Afgelopen zondag 28 april 2013 was tijdens de Zuid Oost Drenthe Classic, met start en finish in Exloo, sprake van een nare valpartij waarbij NWVG/Bike4AIR negatief in het nieuws kwam. Middels dit bericht wil NWVG/Bike4AIR het beeld wat ontstaan is graag nuanceren.

 

In de derde lus ging het mis op een rotonde in Valthe. De 23-jarige Henk Wildeman uit Raalte kwam zwaar ten val. De renner van De Jonge Renner viel op het moment dat de ploegleidersauto van NWVG/Bike4AIR ook de rotonde opdraaide. Ploegleider Marcel Nagengast en de mechanieker van dienst hebben daar niets van gezien of gehoord. Er is voor en tijdens het opdraaien van de rotonde geen renner gepasseerd. Vermoedelijk bevond Wildeman zich na een lekke band tussen de auto’s en is hij met een behoorlijke snelheid ergens tegenaan gebotst. Mogelijk een stoeprand waarmee de rotonde begrensd werd.

 

Amper zeven kilometer verder werd Nagengast met groot vertoon van macht bij de verzorging klemgereden door een viertal motoragenten. Op dat moment werd Nagengast op een zeer agressieve en intimiderende wijze bejegend. De ploegleider moest zijn rijbewijs inleveren en werd onder escorte van de vier motoren naar de bewuste rotonde in Valthe gereden. Daar werd Nagengast in eerste instantie in staat van beschuldiging gesteld van het veroorzaken van een zwaar verkeersdelict.

 

In eerste instantie leek sprake van een zeer ernstige situatie. De renner is ter plaatste gestabiliseerd en een tijd in slaap gehouden om in geval van een schedelbasisfractuur verdere lichamelijke schade te voorkomen. De traumahelicopter was ter plaatste, maar Wildeman is per ambulance afgevoerd naar het UMCG in Groningen. Nagengast had direct al goed contact met ploegleider Maarten den Bakker van De Jonge Renner. Zij namen hem niets kwalijk en zagen het als een vervelende gebeurtenis wat helaas bij het wielrennen hoort. Gelukkig lijken de verwondingen mee te vallen. Wildeman twitterde maandag dat hij de Intensive Care verlaten heeft.  Inmiddels kunnen we melden dat Henk Wildeman vandaag ontslagen is uit het ziekenhuis en rust moet houden in verband met de zware hersenschudding die hij overgehouden heeft aan zijn val.

 

Technisch onderzoek ter plaatse liet geen sporen op de auto zien noch waren er aanwijzingen dat er foutief gehandeld was door Marcel Nagengast. Het ten laste gelegde werd dan ook weer ingetrokken, omdat er geen bewijs te vinden was. Nagengast kreeg zijn rijbewijs terug en kon met een zeer nare ervaring rijker weer overgaan tot de orde van de dag.
De zaak wordt met een formeel politierapport afgedaan in het juryrapport wordt er slechts melding van het incident gemaakt en staan geen verdere details.

 

Het jammerlijke is dat het gebeurde een eigen leven is gaan leiden en de organisatie of jury geen statement ter ontlasting heeft afgegeven. Na de wedstrijd waren voldoende gegevens bekend om dit te doen. Daarnaast vindt NWVG/Bike4AIR het zeer ongepast dat een ploegleider door de politie behandeld wordt alsof hij een zware crimineel is. Alle begeleiders zijn welwillende vrijwilligers die hun vrije tijd en ziel en zaligheid inzetten voor de wielersport. De vrijwilligers verdienen niet met een dergelijk vertoon van macht langs de kant van de weg te worden gezet. Al met al een zeer vervelende ervaring, die je niemand toewenst. NWVG/Bike4AIR hoopt dan ook dat in de toekomst in voorkomende gevallen de informatievoorziening op een professionelere manier tot stand komt en in ieder geval hoor en wederhoor wordt toegepast.
 

Aankomende wedstrijden
geen wedstrijden gevonden
  • Facebook